top of page
Search

STRENGTH-BASED PARENTING Αναπτύσσοντας τα έμφυτα χαρίσματα των παιδιών σας

Writer's picture: Χρυστάλλα ΜωυσέωςΧρυστάλλα Μωυσέως


Από την στιγμή που μαθαίνουμε ότι περιμένουμε το πρώτο μας παιδί – και για πολλά χρόνια αφότου έρχεται στον κόσμο – ως γονείς βομβαρδίζουμε καθημερινά τον εαυτό μας με ένα σωρό διλήμματα, πασκίζοντας να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές και να τους προσφέρω όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες με τα διλήμματα και τους προβληματισμούς που προκύπτουν στην αναζήτηση της γονικής συνταγής για την επιτυχία.


Στην πραγματικότητα ωστόσο, δεν υπάρχει μία αποκλειστική γονική συνταγή που να ταιριάζει σε κάθε παιδί, σε κάθε γονιό ή σε κάθε οικογένεια. Ούτε και μπορούμε να πούμε πως χειρισμοί και οι αποφάσεις μας, επηρεάζουν και τόσο την μετέπειτα εξέλιξη των παιδιών μας. Για παράδειγμα, ύστερα από πολλά χρόνια θηλασμού, τεράστιων λογαριασμών σε καταστήματα με οργανικά προϊόντα και ατελείωτων ωρών στην κουζίνα προσπαθώντας να φτιάξω υγιεινά φαγητά, κατέληξα με ένα παιδί που στα 10 της χρόνια λατρεύει τα μπέργκερς, τις πίτσες, τα νάγκετς και όλων των ειδών τα γλυκά.





«Τότε τι επηρεάζει την εξέλιξη τους;» θα με ρωτήσετε.«Τι θα οδηγήσει το παιδί μου στην επιτυχία;»


Η θεωρία του Strengths based parenting αποτελεί μια σχετικά σύγχρονη σχολή σκέψης με βάση την οποία αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι ο εντοπισμός των ταλέντων των παιδιών μας, και η επένδυση σε αυτά τα ταλέντα από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να εξελιχθούν σε δυνάμεις. Κύριος στόχος μας ως γονείς είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα έμφυτα χαρίσματα των παιδιών μας και να τους παρέχουμε στήριξη και ευκαιρίες να τα αναπτύξουν.


Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί τείνουν να δίνουν περισσότερη έμφαση στις αδυναμίες και τις ελλείψεις των παιδιών τους, προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά. Τα παιδιά μας όμως, έχουν ανάγκη να βιώσουν την επιτυχία για να μπορέσουν να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση τους. Ένα παιδί που υστερεί εκ φύσεως στα μαθηματικά για παράδειγμα, ακόμα κι αν αφιερώνει όλο τον ελεύθερο χρόνο του πασκίζοντας να γίνει καλύτερο στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, θα κάνει ελάχιστη πρόοδο, δυσανάλογη με τον κόπο του. Αυτό από μόνο του, στερεί στο παιδί την ευκαιρία να βιώσει την επιτυχία και την εσωτερική ικανοποίηση που θα οδηγήσει στην ευτυχία και που θα του δώσει τα κίνητρα που χρειάζεται έτσι ώστε να συνεχίσει να προσπαθεί.


Είναι σημαντικό επομένως, να θυμόμαστε ως γονείς ότι είναι παράλογο να περιμένουμε πως τα παιδιά μας θα είναι το ίδιο καλά σε όλα τα μαθήματα του σχολείου. Είναι σημαντικό να κρατάμε αυτό που τόσο όμορφα έχει πει ο Άλμπερτ Άινσταιν: «Ο καθένας από εμάς είναι ιδιοφυϊα. Αν όμως κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητα του να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο, τότε θα περάσει ολόκληρη την ζωή του πιστεύοντας ότι είναι ηλίθιο.»


Η μητέρα του μικρού Στίβεν, λάμβανε συχνά τηλεφωνήματα από το σχολείο του για να ακούσει τα παράπονα από την δασκάλα σχετικά με την επίδοση του. Ο Στίβεν ήταν ένα παιδί που στην τάξη ονειροπολούσε. Είχε πολλές μαθησιακές δυσκολίες και μέχρι τα 11 του χρόνια διαγνώστηκε με δυσλεξία. Παρόλα αυτά, η μητέρα του δεν τον πίεσε. Δεν προσέλαβε ειδική δασκάλα για να τον βοηθήσει με την πρόοδο του. Αντ’ αυτού, προτίμησε να επενδύσει τα ελάχιστα χρήματα που είχε αγοράζοντας στον Στίβεν ειδικές κάμερες αφού στον μικρό άρεσε πολύ να βγάζει φωτογραφίες και να τραβάει βίντεο. Προτίμησε να επενδύσει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διέθετε ως πολύτεκνη μονογονιός, συνοδεύοντας τον Στίβεν σε διάφορες εκθέσεις και φεστιβάλ φωτογραφίας και κινηματογράφου. Σήμερα αυτό το παιδί είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ως ο πιο διάσημος σκηνοθέτης στον κόσμο: είναι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.


Οι αδυναμίες των παιδιών μας είναι το ίδιο έμφυτες όσο και τα ταλέντα τους. Μπορούν, επομένως, να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια στο να βελτιωθούν, στην πραγματικότητα όμως, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσουν μέχρι το μέτριο. Φανταστείτε, όμως, τι θα μπορούσαν να κάνουν και πόσα θα μπορούσαν να πετύχουν αν όλος αυτός ο χρόνος και η ενέργεια κατευθύνονταν στην ανάπτυξη των ταλέντων τους.

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι αδυναμίες των παιδιών μας μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην ανάπτυξη των ταλέντων τους. Το να επενδύουμε στα ταλέντα τους, δεν σημαίνει ότι αγνοούμε πλήρως

αυτές τις αδυναμίες. Αν για παράδειγμα το παιδί σας έχει έναν πολύ άσχημο και δυσανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα, θα μπορούσατε να το βοηθήσετε να βελτιωθεί μέχρι το σημείο που τα γράμματα του να διαβάζονται. Μην περιμένετε όμως ποτέ ότι θα γίνει καλλιγράφος.


Πολλές φορές μάλιστα, τα ίδια τους τα ταλέντα μπορούν να αξιοποιηθούν ακριβώς για την αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δυσκολιών τους. Η Χ για να παράδειγμα, είναι ένα παιδί που υστερεί στην ορθογραφία, έχει όμως τεράστια αγάπη για την ζωγραφική. Η μητέρα της, την προτρέπει να δημιουργήσει αφίσες, οι οποίες θα της υπενθυμίζουν τους βασικούς κανόνες ορθογραφίας που θα ήταν καλό να γνωρίζει και να τις κολλήσει στους τοίχους του δωματίου της για να τις βλέπει καθημερινά.


Ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για τους γονείς, σύμφωνα με τις αρχές του Strength Based Parenting:


  • Προσπαθήστε να εντοπίσετε από νωρίς τα ταλέντα των παιδιών σας. Σημειώστε ότι αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο. Επειδή τα παιδιά μας φέρνουν τα χαρίσματα τους μαζί τους από την γέννηση τους, τείνουμε πολλές φορές να τα θεωρούμε δεδομένα. Όταν ο μικρός Γ για παράδειγμα, δείχνει έντονη ενσυναίσθηση προς τα άτομα του περιβάλλοντος του, για την μητέρα του αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, γιατί απλώς «έτσι είναι ο γιός της». Ζητήστε τις απόψεις άλλων ατόμων στο στενό σας περιβάλλον που έρχονται τακτικά σε επαφή με το παιδί σας. Πολλές φορές το καταλληλότερο άτομο για να σας υποδείξει τα χαρίσματα του παιδιού σας είναι ο/η εκπαιδευτικός του, εφόσον μπορεί να συγκρίνει με άλλα 20 παιδιά της ίδιας ηλικίας και να διακρίνει τις διαφορές. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά σημεία τα οποία είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη για να εντοπίσετε τα ταλέντα του παιδιού σας: έντονη επιθυμία, γρήγορη εκμάθηση, ικανοποίηση, και απώλεια της αίσθησης του χρόνου.

  • Δώστε στο παιδί σας ευκαιρίες να αξιοποιήσει τα ταλέντα του. Επιτρέψτε του να έχει τον χρόνο και την ελευθερία να επενδύσει σε αυτά που αγαπά. Αφιερώστε κι εσείς χρόνο αλλά και πόρους για να του δώσετε τα απαραίτητα εφόδια για να εξελιχθεί.

  • Εντοπίστε κι εσείς τα δικά σας ταλέντα και χρησιμοποιήστε τα προς όφελος του παιδιού σας. Η μητέρα της Χ για παράδειγμα, είναι πολύ καλή με την τεχνολογία. Χρησιμοποιεί αυτή της την δύναμη για να διδάξει στην κόρη της πώς να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εφαρμογές στον υπολογιστή και το κινητό για να διορθώνει τα ορθογραφικά της λάθη.

  • Κάντε ότι μπορείτε, ώστε οι αδυναμίες των παιδιών σας να μην μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη των ταλέντων τους.

  • Παρέχετε την κατάλληλη καθοδήγηση. Δώστε τους θετικά πρότυπα προς μίμηση, εκφράζετε τις προσδοκίες σας με σαφήνεια και υπενθυμίζετε χωρίς να πιέζετε υπερβολικά, την σημασία του να βάζουν τα δυνατά τους.

  • Αφιερώστε τους χρόνο και συναισθηματική στήριξη. Δείξτε ότι είστε διαθέσιμοι όταν σας χρειάζονται, και ότι τα αγαπάτε άνευ όρων – ακόμα( ή μάλλον κυρίως!) και στις στιγμές της αποτυχίας τους.

Τελικά, ίσως η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα «Φύση ή Ανατροφή» να είναι αυτό: ανάθρεψε την φύση. Τελικά, ίσως ο σκοπός μας ως γονείς να είναι αυτός: να ανακαλύψουμε ποια είναι ήδη τα παιδιά μας από την φύση τους και ποιοι γίνονται καθώς μεγαλώνουν, να τους βοηθήσουμε να χαράξουν μονοπάτια που ενισχύουν τις δυνάμεις τους και «αποδυναμώνουν» τις αδυναμίες τους. Όταν μεγαλώνουμε παιδιά που ξέρουν τα ταλέντα τους και επενδύουν στις δυνάμεις τους, χτίζουμε σίγουρα ένα καλύτερο μέλλον.


8 views0 comments

コメント


Επικοινωνία

Χρυστάλλα Μωυσέως

Σχολική Ψυχολογος

(αρ.μητρώου #645)

Image by Corinne Kutz
  • Instagram
  • Black Facebook Icon

​Ευχαριστώ για το μήνυμα σας.

Θ επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 -16:30 Μάθηση και Παιδί
Δευτέρα -Παρασκευή 17:00 -20:00 Αισχύλου 16Β
Σάββατο 9:00 - 14:00 Αισχυλου 16Β

moiseoschrystalla.com © 2023 - All rights reserved

bottom of page